Jenő herceg tér

Itt most illene az eredeti névadóról hosszan, jópofán, ámde a történelmi hitelesség jegyében értekezni (azért beszélek „eredeti” névadóról, mert ma a teret Piața Libertății-nek, vagyis Szabadság térnek hívják). Mivel érzem ám a nyomást, meg is próbáltam utánanézni, de tudjátok mit: ez nem az én asztalom!

Érjétek be annyival, hogy a hősies Prinsz Ajgén felszabadította Temesvárt (is) a törökök alól, hálából kapott a lokálpatriótáktól egy belvárosi teret (legalábbis elnevezésileg), a többit meg olvasgassátok el itt, vagy írjátok meg nekünk a kommentek között.

Én inkább mutatok pár képet a helyről, ahogy szoktam.

Kezdjük a legfontosabb két itteni tereptárggyal, nevezetesen az 1730-as években épült régi városházával és a Szentháromság (pestis) szoborral (amit 1756-ban rendelt meg a helybéli Nepomuki Szent János Társaság Bécsben, a pestistől való félelmükben. 1189 kemény magyar forintot fizettek érte Wasserburger kőfaragó mesternek. NSZJ amúgy a Bánság védőszentje). Galambok persze itt is, számolatlanul…

Észrevettétek már, hogy ilyen szobrok a Monarchia minden nagyobb városában vannak? Temesváron kettő is, a másik a Dóm téren, amelyről lesz még szó.

Itt felül egy képeslap 1898-ból.

És itt a szobor, illetve a városháza homlokzata közelebbről is.
A városháza falába beépítve (a főbejárattól jobbra, kábé térdmagasságban) ez a török felirat látható, még azelőttről, hogy Jenő herceg felszabadította volna a várost (egészen pontosan 1686-ból). Állítólag valami fürdő felépítéséről szól, de ezt sajnos nem tudom igazolni, viszont Dani Csaba barátunk is ezt állítja, úgyhogy megbízhattok az információban.

A szobor, egy másik szögből, este:

Itt van a téren a tiszti kaszinó és egyéb katonai parancsnokságok is, ennek örömére áll itt ez a két izé (majd megmondja hogy micsodák, mert én nem merek beleprüntyögni. Mondtam neki, hogy ágyúk vagy tankok, erre egyszerre sírt és nevetett. Rájöttem, hogy tank nem lehet, mert olyat láttam ’89 decemberében, ugyanezen a helyen, meg az Opera mellett is, és az nagyobb vót…)

76 mm-es hadosztály-löveg. Természetesen román gyártmányúak, kicsit (?) orosz (azaz szovjet) F-22-es utánérzéssel. T.

A Belvárosi Zsinagóga felé menet pedig ez a saroképület esik útba:

Az  ünnepek örömére a helyi közlekedési vállalat berendezett egy villamost, itt, a fenti épület előtti villamosmegállóban, a gyerekeknek. Az eredmény, hogy is mondjam csak…
De döntsétek el ti:
A jelenlegi temesvári villamosparkról még azt érdemes tudni, hogy a szinte szétesett régi szerelvényeket (a villamosok esetében asszem Aradon helyben gyártották őket, nagyon szögletesek voltak és sárgák) a forradalom után lecserélték a kelet-német régióktól (szerintem ajándékba) kapott darabokkal. Így most ahány, annyiféle. Színre is, fazonra, és egyáltalán. A buszokkal ugyanez a helyzet: nem lehet semmiről felismerni, hogy ez most egy rendes városi busz, csak ha a számot nézi rajta az ember.

De a temesváriakat ez igazán nem hozza zavarba, nagyon jól elboldogulnak.

Egyre több a fehér-lilára átpingált villamos, ami a kedvenc városi focicsapatnak, a Műegyetem nevét viselő Politehnica-nak (egyszerűbben: Poli) szól, ezek ott ugyanis az ő színeik.

Aki mindezt végigolvassa, és egyszer el is látogat Temesvárra, megkaphatja a tiszteletbeli temesvári címet :)

6 hozzászólás

 1. lorgerm — 2013-01-07 22:44 

Ez a villamos, ez tényleg gáz. Inkább szórták volna tele ledes égőkkel, az jobban mutat (lásd a pesti UV-t).
Városháza erkélyes ablakai és a mellette levő ablak, nos ez is az egyszerűsítés, a minden szépet csupaszítsunk le jegyében történt? A régi képeslapon látszik, hogy milyen szép csipkés volt eredetileg az ablak, most meg függőleges osztású. Kár érte.

 2. almoragh — 2013-01-09 17:22 

Szerintem is csúf a villamos, de hogy a vezető is vidáman integet, az pirospont:) Nem mondhatnám, hogy régi tervem Temesvár, igazából miattatok szeretnék egyszer elmenni arrafelé (is), hogy megnézzem, mi van ott. Egyszerűbb és olcsóbb, mint Izlandot célba venni:)

 3. equinox — 2013-01-16 09:30 

Sziasztok!

Nagyon jó ez a blog, folyamatosan népszerűsítem mindenkinek. A sörgyárról nem lesz egy poszt? Onnan gondoltam, h a minket „nagyon” szerető Savoyai Jenő alapíttatta.

Ismeritek a „Banatul de altadata” és „Timisoara de altadata” csoportokat a FBon? Érdemes nézegetni őket, sok régi képet tesznek közzé, ilyeneket mint ez a képeslap

 4. tiboru — 2013-01-18 16:10 

@equinox:

Szia!

Köszönjük az elismerést! A sörgyár is lesz természetesen, de megvárom a tavaszt, mert a kerthelyisége kajálós részén is szeretnék fényképezni, az meg csak áprilisban nyit :-)

És igen, mindkét általad említett FB-csoport lájkolója vagyok, nagyon kedvelem a kiposztolt képeiket :-)

 5. szomgy — 2014-09-04 11:11 

2014. augusztus:

A tér és a környéke kb. a kisföldalattinak megfelelő szintig jelenleg fel van bontva. Utcán gyakorlatilag nem is lehet járni, csak pallókon.

Az ígéret szerint a barokk főtér helyreállítása – a környező utcákkal egyetemben- jövő (2015) júliusra elkészül. A helyreállítás kvalitását még nem lehet megítélni, a megújult házak azonban úgy tűnik, hogy rendben vannak.

A másik főtér, a szecessziós, úgy ahogy rendben van.

Állítólag 2015 tavaszára ugyancsak elkészül a hiányzó autópálya szakasz. Ez azt jelenti, hogy Budapestről pár órás autózással elérhető lesz kényelmesen a néhai Magyarország egyik legszebb városa. Remélem, hogy ez kulturális összeköttetést is jelent, pontosabban erősíti azt.

Tekintettel arra, hogy az erdélyi autópálya délen épül meg, vagyis várhatóan Székelyföldre is járnak majd erre a magyarországi turisták, Temesvár egy kicsit azt a szerepet is betöltheti, mint az északi úton utazóknak jelenleg Kolozsvár. Megállót és ismeretet. Remélem, hogy így lesz.

Emelkedhet a Bega parti sörözők forgalma! :-)

 6. gardantik — 2017-02-13 15:37 

Egy szép régi (1905-1908 közötti) színes képeslap a Savoyai Jenő térről:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1818999888353785&set=gm.1195807243870248&type=3&theater

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.