Zászló, címer, bohóság

A Temesvárblog idestova már egy hónapja működik, de mindeddig nem beszéltünk a városszimbolika olyan jelentős összetevőiről, mint a zászló, a címer és hasonlók. Mai posztunkban ezt az elképesztő hiányosságot szeretnénk pótolni.


Mi mással is kezdhetnénk, mint az alapokkal. Lássuk először is a térképen való elhelyezkedést.

Persze tudom, hogy olvasóink még egy Tejútrendszer-vaktérképen is el tudnák helyezni Temesvárt, de biztos, ami biztos: tessék jól megnézni azt a piros pöttyöt. És mindenkit megnyugtatok, hogy jól tudja: olyan ország nincs, amelynek a körvonalai itt balra láthatóak, de meggyőződésünk, hogy ha lenne, akkor csakis Temesvár lehetne a fővárosa (még akkor is, ha
a terület összességét tekintve egy kicsit aszimmetrikusan helyezkedik el), a maga tényleg európai multikulturalitásával.

A zászló maga a visszafogott elegancia: élénkpiros alapra szimmetrikusan elhelyezett fehér kereszt. Leginkább a dán nemzeti lobogóra hasonlít, csak azon skandináv kereszt látható. A
Szuverén Máltai Lovagrendnek van még pont ilyen zászlaja.

De úgy is fogalmazhatunk, hogy az angol (NEM a brit!) zászló inverze.

Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy a városvezetés nem vesz tudomást a történelmi zászló létezéséről, mert sehol nem látható, noha mondjuk a városházán nyugodtan elférne. Aki hallja, adja át! De az is lehet, hogy tudatos döntésről van szó, és azt akarják elkerülni, hogy a Máltai Lovagrend bejelentse igényét a városra. A rettegés jogos: azok ilyenek.

Ez az eredeti történelmi címer (egyúttal a Temesvárblog avatárja is), illetve a szabad királyi város pecsétje, a címertartó lovakkal. A lyuk a közepén attól van, mert ez egy viszonylag friss, román kiadású CD, amely régi temesvári képeslapok fotóját tartalmazza. Természetesen így teljesen indokolt a lyuk, és az tényleg csak a véletlen műve, hogy a címerben ott az egykori (éppen aktuális) magyar uralkodók címereinek különféle változata volt látható… Dehát sajnos egy lemezre tényleg kell lyuk, mégpedig pont a közepére, úgyhogy sorry, de a magyar időkre csak a jobb felső negyed vörös-ezüst sávozásai emlékeztetnek, halványan.

Ezt a problémát (vagyis a történelmi magyar címerből ismert sávokat) a polgármesteri hivatal honlapja tökéletesen megoldotta; szerintük ugyanis a XVII-XVIII. századi városi címer így néz ki (jobbra).

Nos, mit vesz észre a figyelmes olvasó? Hát a magyar sávozás helyett felbukkan egy ágaskodó oroszlán (a Bánság címerállata), a középpontban található boglárcímer pedig hirtelen a Hohenzollern-Sigmaringen ház fekete-fehér pajzsát ábrázolja. Hogy ez miért furcsa? Hát mert az említett sváb főnemesi ház csak 1866 óta adja a román uralkodókat (speciel akkor is csak Moldova és Havasalföld felett bírtak uralkodni, Temesvár után még jó 55 évig maximum csak vágyakozhattak…)

A két világháború között ez volt a városi címer (balra). A toronyból a helyi zászló két példánya köszön a nézőnek, a címerpajzson látható bástyás korona (a különféle privilégiumokat jelképező szimbólum) ismerős lehet az olasz vagy a portugál városcímereket tanulmányozók számára. Úgy is mondhatnánk, hogy ez volt a „szabad királyi város” jelképe.

A legfrissebb történelmi címer (khm) viszont már így néz ki (jobbra): szinte semmi komoly változás nem észlelhető az előzőhöz képest (most a színkódokat hagyjuk), kivéve a toronyból kidugott zászlók tekintetében: az aktuális dizájn már csak egy városzászlót tartalmaz, a másik a ’89 decemberi események (forradalom? államcsíny? katonai puccs? titkosszolgálati művelet? népfelkelés?) során meglehetős ismertségre és népszerűségre szert tett lyukas román nemzeti lobogó.

Nem kommentálnám a döntést, Temesvárnak tényleg óriási szerep jutott a 18 évvel ezelőtti történésekben, de Európa civilizált felén egy hagyományos címerhez akkor sem illik így hozzányúlni. Szerintem.

Hogy egy kicsit nevessünk is: ez (itt balra) volt a kommunista éra címere. Az örök problémát jelentő sávos részt itt egy pofás motorral (vagy dinamóval?) helyettesítették, ami egy csinos téglaemelvényen látható; feltételezem, a nehéziparra próbáltak célozni. Hogy mi bajuk volt az oroszlánnal, fogalmam sincs. Lehet, attól féltek, hogy nem oroszlán, hanem pannon puma.

Boglárpajzsként a komancs román országcímer, hátterében a (szintén román) nemzeti zászló, illetve a kommunista párt lobogója.

Guszta, ugye?

5 hozzászólás

 1. Nagyszalontai zöldséges — 2011-03-09 17:12 

A ” dinamo” a komi cimerben nem-e az egykori elekto-motorgyara utalna, mint akkori aparat diszgyarara?

tovabba: a kertitorpesapkas torony az letezo objektum avagy krealmany?

 2. tib0ru — 2011-03-09 17:45 

Lehet, hogy tényleg az Electromotorra utal (noha a heraldikusok ettől még inkább sikoltoznának), vagy úgy általában a szocialista gépiparra.

A torony jelenleg nincs meg; valószínűleg a vár (azóta már megsemmisült) egyik részére utal a címer.

 3. ezustvereb — 2011-03-20 09:10 

Hoppá, a tornyot fülesbagolynak néztem :D
Az véletlen, hogy a napos-holdas enyhe utalást meghagyták a kommunista heraldok?

 4. lacius76 — 2016-09-26 13:03 

akit érdekel itt lenne az eredeti Temes vármegye címere: https://magyarcimerek.hu/3290-temes
Az új címéről meg az a véleményem, hogy amihez ezek hozányulnak az vagy szomorú vagy paródia

 5. obeliksz — 2016-11-12 11:15 

Régi poszt, de én még máig nem láttam az eredeti magyar címeres Temesvár címert. Neten sem kapható, esetleg meg van valakinek? Megtenné, hogy beszkenneli és itt hozzászólásban közzéteszi a linkjét? Feltölteni ha nem lenne épp hova, javaslom az http://imgur.com/upload -ot.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.